Utrecht - Vredenburg - kasteel Vredenburg - noordwestelijk bastion0000.0011

 

 Literatuur

 

- Hoekstra, T.J., "Pacificeren en imponeren in steen: de bouw van Vredenburg". In: Domkerk. Bericht van de Stichting Vrienden van de Domkerk, 06-2000 [jrg 12, nr 1] (themanummer Zesde Domkerksymposium: 'Karel V, 1500-2000'), blz. 11-16. Hierin o.a.: blz. 13 (Het kasteel is, na een half jaar bouwen, in oktober 1529 verdedigbaar: de buitenmuren aan de noord-, oost- en zuidzijde, de ingangstoren en de 2 torens aan de stadszijde zijn gereed. De oude stadsmuur deed tot 1534 dienst als afsluiting aan de veldzijde, zonder nieuwe hoektorens.), 15 (Hoekstra vermoedt frictie tussen de militair Termonde en de architect Keldermans. Termonde stelt uit financiële overwegingen voor om "de oude stadsmuur met een aarden wal te versterken en er wat laaggelegen kazematten vóór te leggen. Keldermans wil echter twee enorme hoektorens om flankerend vuur langs de stadsmuur te geven en om te imponeren. Na de dood van Rombout Keldermans in 1531 begonnen Laurens en Marcelis Keldermans met de uitvoering van diens plan. Termonde overleed in 1536. Uit bezuinigingsoverwegingen hadden de nieuwe westtorens van 1535 tot 1543 noodkappen, gedekt met riet en stro. Niet imponerend en brandgevaarlijk. De bekendste afbeelding van het kasteel uit ca 1540 toont een situatie die dus nooit heeft bestaan.).

- Giesen, Joke, "Mogelijk stankoverlast bij werk Catharijnesingel". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 23-11-2015, bijlage 'Utrecht', blz. 6 (Op 24-11-2015 begint het verwijderen van de resten van de noordwesttoren van kasteel Vredenburg. Het werk zal 3 tot 4 weken duren en stankoverlast veroorzaken: een teerachtige geur, die weken blijft. "Doordat de vervuilde stukken onder water opgegraven worden, wordt de overlast beperkt". Het gaat om een soort teer, die zich op de bodem van de singel bevindt en waarvan in 2010 een groot deel al is verwijderd bij de bouw van TivoliVredenburg. De noordwesttoren is toen blijven zitten, maar moet nu verwijderd worden om het water in de singel schoon te houden. "Helaas zijn deze resten van de noordwesttoren erg bros en is de creosoot in de scheuren getrokken, waardoor reiniging van de resten volgens archeologen vrijwel onmogelijk is." In een commissiebrief heeft B&W de keuze gemotiveerd.
- Opmerking: aan te nemen valt dat de vervuiling afkomstig is van de gasfabriek die zich in de 19e eeuw hierin bevond. - Jean Penders - 0916.)

- "Vervuiling bij Tivoli valt mee". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 05-03-2016, bijlage 'Utrecht', blz. 13 (omdat de vervuiling minder diep zit dan verwacht wordt onderzocht of de vervuilde grond niet afgevoerd kan worden in plaats van afgedekt. Dat zou veel goedkoper zijn.)

- "Contouren oude toren van bubbeltjes met licht". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 24-11-2016, bijlage 'Utrecht', blz. 3 (De gemeente gaat de noordwester toren van kasteel Vredenburg, waarvan de resten kort geleden gesloopt zijn wegens vervuiling, visualiseren door de contouren overdag zichtbaar te maken door lijnen van bubbeltjes, die in het water omhoog komen. 's Nachts brandt er licht. Ook aan het fragment van de kerk van het Catharijneconvent uit de 12e eeuw is gedacht. Het bestaat deels uit tufsteen, deels uit baksteen. De afgelopen jaren stonden de resten in Leidsche Rijn, op een rotonde. "Ze krijgen binnenkort een plekje nabij de trappen van TivoliVredenburg aan de nieuwe Catharijnesingel." Voor het idee van een bewoner om met een bronzen maquette de samenhang tussen alle onderdelen zichtbaar te maken zoekt de gemeente nu een budget.)